New Services On Campus!

Village Center Dining and Community Commons

The latest addition to the Williams Village Community is complete and open for business! The Village Center Dining and Community Commons was finished at the beginning of January and has been seeing brisk business since the return of students from winter break.

The main attraction is the multi-stationed dining center, which features Colorado Hearth, Curry Road, Middleterranean, The Grange and Toast (all-day breakfast!). It’s beautifully designed and the huge windows provide some of the best views around. There is also a late-night dining venue called The Grotto, providing natural beef and chicken burgers, falafel, grilled cheese sandwiches, tater tots and milkshakes.

Other great highlights of the Village Center include the Health & Counseling Clinic at Village Center, (run by Wardenburg), an Academic Success and Achievement Program suite (free tutoring to res hall and Bear Creek residents) and a variety of meeting and multipurpose rooms. There are also plenty of study and lounge areas spread around the building (including outdoor seating) for the community to truly enjoy the space.

The Village Center was built with sustainability at the forefront of planning and is slated to earn a LEED Platinum rating for its sustainable elements. Some of these include:

  • Incorporating local and recycled bulding materials in the construction. This reduces ecological impacts of creating new mateirals and shipping them to their new location. The large wooden tables in the western dining room are made from Colorado beetle-kill pine and some of the dining chairs are made from recyled plastic soda bottles (look for the symbol on the back).
  • Installing electrochromic glass external windows. These windows act similarly to transition eyeglass lenses - darkening when the direct sunlight hits them. This eliminates the need for window blinds and leaves the beautiful views available all day long.
  • HVAC systems with sensors installed, preventing heating and cooling from running in rooms that are unoccupied.
  • Putting in landscaping with native plants. This cuts down on the need for excessive irrigation and fertilizer and does not negatively effect local ecosystems.
  • A biodigester installed in the dining center which treats food waste and creates an eco-friendly product that is safely re-added to waste-water supply.
  • A 3,000 squar foot greenhouse will soon begin construction to grow our own salad greens and veggies for the salad bar.

Stop by for a meal sometime soon and take a tour—you won’t be disappointed! 

© The Regents of the University of Colorado
TERMS OF USE  |  PRIVACY POLICY